Kako AMP stranice mogu podići vaš sajt na prvu stranu Gugla?

Korisnici mobilnog interneta najbolje znaju koliko ovo može da nervira. Čak i sa brzim wi-fi vezama, nekim sajtovima i dalje treba čitava večnost da se “otvore”. Preko 40% korisnika napustiće stranicu kojoj treba više od 3 sekunde za učitavanje. Google AMP projekat (Accelerated Mobile Pages – Ubrzane Mobilne Stranice) – stavlja tačku na ovu frustaciju!

AMP projekat omogućava izgradnju “lakih” stranica koje se učitavaju 4 puta brže, odnosno za manje od pola sekunde. Na ovaj način stvarate pozitivno korisničko iskustvo za posetioce sajta i Gugl će to da nagradi.

Bolja pozicija sajta u rezultatima pretrage!

Da, ovo je zaista vredan benefit za vas – vlasnika sajta. Google insistira na optimizaciji sajta za korisnike – a ne za ključnu reč. I to je zaista odličan kriterijum. Prosto je, sajt koji nudi kvalitetan sadržaj korisnicima, biće bolje rangiran i imaće bolju poziciju u pretraživaču. Pored kvalitenog sadržaja potrebno je da sajt bude prilagođen svim korisnicima.cTo podrazumeva optimizaciju za sve vrste uređaje – a naručito za mobilne telefone.

Oko 65-80% korisnika dolazi sa mobilnih telefona i ovaj broj je u konstantom porastu. Ukoliko ovim korisnicima omogućite brzo učitavanje sadržaja i prilgaođen dizajn za prenosne uređaje budite sigurni da će se vaš sajt pojaviti među prvima na Guglu kada neko pretražuje ono što vi prodajte ili ono o čemu pišete.

"Kako ovo izgleda u praksi?"

Naši klijenti, Nina i Milica iz agencije Ventartly  su pre više od godinu dana napravile sajt na kom nude jedinstvene muzičke ansamble za razne manifestacije, svadbe ili korporativne proslave. Ubrzo nakon toga angažovale su nas da uradimo seo optimizaciju sajta i postavimo ga na prvu stranu Google pretrage.

Optimizacija je proces koji traje nekoliko meseci. Mi smo sajt Ventartly.com postavili na prvu stranu nakon 4 meseca. 

Nakon toga smo krenuli ka sledećem cilju - prvi na prvoj strani Gugla!

Da bi Gugl rangirao sajt tako visoko potrebno je da zadovoljava mnogo kriterijuma pored kojih su  kvalitet sadržaja i preformanse (responsive dizajn, brzina učitavanja, itd..) jedni od najbitnijih.

Prema Google Analytics izveštaju uvideli smo da skoro 90% korisnika posećuje sajt sa mobilnog telefona dok samo 10% sa računara. Sajt je nudio besprekorne performanse za korisnke desktop uređaja dok je za korisnike mobilnih telfona bio spor i na Google Page Speed Insights Testu je imao ocenu 19 od mogićih 100 na skali – prilično slabo.

Odlučili smo da napravimo AMP stranice na sajtu kako bi korisnicima mobilnih telefona pružili najbolje performanse što će ujedno odlično pomoći ka boljem rangiranju na prvoj strani Gugla.

Nakon 7 dana rada AMP stranice su napravljene na sajtu i uradili smo testiranje, evo rezultata: 

Ozbiljna razlika!

Na skali od 0-100 sajt je ocenjen sa 93 što je fantastično.

Uskoro će Google da detektuje ovu promenu i kako nastoji da svojim korisnicima pruži što bolju uslugu favorizovaće sajt Ventartly.com jer nudi bolje performanse od drugih. Samim tim kada neko bude pretraživao usluge koje Ventartly.com nudi prvo će ponuditi upravo njih u rezultatima pretrage pa onda konkurentske sajtove koji imaju lošije performanse.

Postavljanje AMP stranica se isplati finansijski, potencijalni klijetni će prvo naći vas, i sigurno neće napustiti sajt zato što je spor, sada se stranice otvaraju bukvalno odmah, nema čekanja. 

Ukoliko verujete u vašu ponudu onda je učinite dostupnom.
Seo optimizacija je maraton – daje rezultate dugo nakon što se odradi. Postavljanje AMP stranica na sajt će znatno pomoći optimizaciji sajta i njegovom rangiranju.

Još jedna jako dobra stvar.

Malo njih zna da AMP stranice postoje. Iskoristite to i postavite AMP na vašem sajtu pre nego što to učini vaša konkurencija i nadajte se da još neko vreme neće pročitati ovaj članak… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *