SEO kurs | 3 najbolja domaća kursa za 2024. god.

U svet digitalnog marketinga sam ušao pre nešto manje od 10 godina, a moja ulaznica je upravo bila otkrivanje SEO-a, odnosno, optimizacije sajtova za pozicipniranje na prvu stranu Gugl pretrage za određene termine, ključne reči. Učenje SEO-a mi je bilo potrebno za neke, sad već davno sahranjene projekte, koji su se radili bez pravog budžeta pa sam morao dosta toga da naučim samostalno da radim kako bih sajt pozicinirao što bolje u rezultatima pretrage. Iako već nekoliko godinama ne radim operativno SEO, redovno pratim novosti iz optimizacije sajtova, a samim tim i kurseve, kako besplatne tako i one plaćene.

Ukoliko želite da naučite SEO i steknete kompletna i primenljiva znanja, bilo da vam treba za vaš projekat ili za promenu ili napredak u karijeri, od pogledanih više od 10 SEO kurseva na našem jeziku izdvajam 3 odlična SEO kursa za 2024. godinu!

Pre nego što vam predstavim besplatne i plaćene SEO kurseve, da ne bi gubili vreme, hajde da se na kratko osvrenemo na sledeće…

Koje SEO kurseve treba da zaobiđete?

Ukratko, domaća scena online učenja mi sve više liči na “kursadžije” !

Uz dužno poštovanje glumaca i kreatora ovog nekadašnjeg serijala sa (po mom mišljenju) lošim smislom za humor, kursadžije me neodoljivo podsećaju na scenu onlajn učenja kod nas.

Kurseva iz svih mogućih oblasti koji obećavaju potpunu promenu i zaokret u životu je nikad više. Za samo par stotina dinara, danas je moguće da kupiti kompletne online kurseve iz bilo koje oblasti i odmah ću vam reći da ne gubiti vreme na njih jer uglavnom taj edukativni materijal, čak i mnogo, mnogooo više, možete pronaći na YouTube-u u svega par klikova i to potpuno besplatno.

Ukoliko zaista želite da savladate neku oblast, u ovom slučaju SEO, krenite na ozbiljan kurs kod proverenog i iskusnog predavača da bi postavili dobar temelj na kom ćete zidati znanje. Takvih kurseva je zaista malo kod nas, ja sam uspeo da izdvojim svega 3 kursa koja su odlična i koja vam mogu skratiti put do sticanja primenljivog znanja.

MASTERBOX – SEO KURS

Ukoliko ste nekada istraživali bilo šta na temu edukacije u oblasti digitalnog marketinga, sigurno ste naleteli na Masterbox. Iz ove platforme stoji preko 20 ozbiljnih stručnjaka, svaki ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti u kojoj predaje. Sve je počelo sa kursom koji su pokrenuli Ivan Bildi i Istok Pavlović, čini mi se 2018. godine i bio sam polaznik te prve grupe online kursa digitalnog marketinga koja je bukvalno eklpodirala jer se njih dvojica nisu štedeli u prenošenju znanja, a to se kasnije brzo pročulo po marketing čaršiji pa je interesovanje postalo ozbiljno, a svaka sledeća grupa polaznika bila veća, da bi ubrzo kao logičan sled, taj online kurs prerastao u najpoznatiju platformu za učenje digitalnog marketinga kod nas.

Jedan od kurseva na Masterboxu je i SEO, a predavač je poznati Darko Brzica!

Darko Brzica je ozbiljan SEO ekspert, sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Kurs se sastoji od 17 lekcija i preko 10 sati video materijala u kom Darko ni jedan minut neće uzalud potrošiti vaše vreme. Ukoliko ste početnik u SEO svetu, nećete se zeznuti ako upišete ovaj SEO kurs.

Neka od poglavalja koja ćete proći sa Darkom su:

– Šta je SEO i koji su to najbitniji termini u SEO-u?
– Ključne reči i alati za pretragu
– Onsite optimizacija
– URL struktura i arhitektura sajta
– Content optimizacija
– Seo Tracking
– SEO Crawlability
– Brzina sajta
– Offsite seo
– …

I da ne nabrajam dalje, ceo spisak lekcija možete pogledati na ovom linku ovde.

Cena pristupa Masterbox platformi je oko 170 eura, a pristup je ograničen na 6 meseci, što je više nego dovoljno da ceo kurs odslušate više puta i utvrdite gradivo. Tokom trajanja kursa imaćete pristup zatvorenoj FB grupi sa preko 4.000 čalnova uključujući i 20-ak predavača koji su spremni da pomognu i odgovore na svako pitanje.

Dodatni benefit, i to kakav, je što pristupom Masterbox platformi otključavate sve kurseve, pa možete pogledati još dosta zanimljivih predavanja koja će vam pomoći da postanete još bolji i traženiji saradnik.

Moj lični utisak je da je kurs dobar, Darko je odličan predavač i veoma smisleno je organizovao lekcije. Ukoliko ste početnik ovaj kurs će vam pomoći da steknete nova i utvrdite osnovna znanja iz SEO-a, a isto tako će vam biti kristlano jasno šta dalje nakon ovog kursa, odnosno, koji je razvojni put i šta vam je od znanja (pored neophodnih godina iskustva) potrebno da postanete SEO Medior ili Senior.

SEO Škola – Nedim Šabić

Za Nedima znam odavno, ali sam prvi put ozbiljnije obratio pažnju na ovog super-zanimljivog tipa za vreme Korone kada je pokrenuo besplatnu SEO večernju školu, koja će ubrzo prerasti u verovatno najbolju SEO školu u regionu.

Kada sam počeo pre 3 godine da gledam iz lekcije u lekciju videa koja je Nedim počeo da kači na svom YouTube kanalu prvi uisak mi je bio da je neko konačno počeo na jednom ozbiljnom nivou da se bavi edukacijom iz oblasti SEO-a i to potpuno besplatno!

Nedimova SEO večernja škola je ubrzo postala viralna i prikupila je ozbiljan broj pratilaca što je bilo za očekivati jer tada (a i sada) znanje koje je Nedim delio besplatno niste mogli tek tako da pronađete na interentu i ubrzo se ta večernja škola pretvorila u SEO školu koja ima 3 nivoa:

Besplatna SEO škola

Ovaj kurs je namenjen za početnike i ima 68 sati vrhunskog video materijala u 33 produktivna časa, iako je pravljen za Juniore i oni sa naprednijim znanjem će imati šta da nauče jer je Nedimov pristup i metodologija rada fenomenalan. U besplatnoj SEO školi proćićete:

– Keyword Research
– Analizu konkurencije
– Osnovne HTML tagove
– SEO copywriting
– Strukturu sajtova
– Optimizaciju slika
– Višejezične sajtove
– Redirekcije
– Robots meta tagove
– Canonical tag
– Google Search Console
– Core Web Vitals
– Keyword tracking & SEO KPI-vi
– Linkbuilding osnove

Kao neko ko je pogledao mnogo kurseva i odlušao više desetina predavanja na temu SEO-a mogu da kažem da je ovo sigurno najkompletniji SEO kurs (ne samo kod nas) za početnike i Nedim to znanje deli potpuno besplatno!

Ukoliko ulazite u SEO svet, obavezno ispratite ovaj besplatan kurs nakon kog ćete sigurno moći da aplicirate za poziciju SEO Juniora, a još ako odradite sertifikaciju i dobijete zvaničan dokument da ste položili ispit kod Nedima za Juniora, vaše šanse za zaposlenjem će biti značajno veće.

Siguran sam da kada uđete u ovaj svet želja za unapređivanjem znanja će biti stalno prisutna i nakon što se pozicionirate kao Junior SEO specijalist, možete lagano krenuti da se pripremate za Mediora.

Medior SEO kurs

Isto u Nedimovoj SEO školi, vrhunska napredna znanja u 20 sati video materijala i 18 odličnih lekcija.
Ovaj kurs nije besplatan, njegova cena je 670 eura i vredi svaku paru. Nedim je od skoro počeo da odobrava dodatne popuste, pa često možete uloviti njegove plaćene kurseve na sniženju i do 30%.

U ovom Medior SEO kursu naučićete:

– SEO prioriteti i klasteri
– Niše, klasteri i entiteti
– Google Ads u SEO svrhe
– Multikeyword strategija
– Content SEO strategija
– Filteri za web shopove
– Rich snippeti za web shopove
– Index budžet menadžment
– Crawl budžet menadžment
– SEO za redesign/relaunch
– Kako prepoznati Google penale precizno i ukloniti ih
– Page Experience faktori
– SEO izvještaji i metrike (KPI)
– Linkbuilding kroz PR

Kao što i sami možete videti, ovo su pojmovi koji se ne sreću toliko često na ostalim SEO kursevima, jer zapravo kod nas i ne postoji ozbiljan SEO kurs naprednog nivoa. Ipak moram da se ogradim. Znanje koje ćete steći na Nedimovom Medior kursu vas neće učiniti Mediorom jer je za to, pored znanja neophodno vreme i iskustvo. Ipak, ovaj kurs je odlična polazna tačka i uštedeće vam vreme, a ako položite ispit za SEO mediora sigurno ćete imati i veće šanse za sticnje iskustva bilo u agencijama ili kroz freelance projekte.

Ako vas interesuje Medior SEO kurs, kliknite ovde.

Senior SEO kurs

Kao i za Mediora, i za Seniora je neophdno ozbiljno iskustvo i to ne samo u SEO oblasti. Da bi imali status Seniora u bilo čemu potrebno je i životno iskustvo, pored znanja i ekspertize koja se podrazumeva. Cena Senior SEO kursa kod Nedima je 1.350 eura i ako vam se učini da je cena visoka, da dobro vam se učinilo, opet, sa druge strane tu investiciju ćete vratiti kroz jednu platu u agenciji radeći kao SEO Senior ili kroz izradu samo jednog jedinog audita sajta, koji SEO seniori naplaćuju i preko 1.000 eura.

Ono što ćete u ovom Senior kursu proći je spakovano u 18 sati video materijala i 16 lekcija:

– E-commerce SEO
– User Generated Content SEO
– Caching i lazy loading
– PRG maskiranje
– Napredni Local SEO
– Link piramide i expired domene
– Reuptation menadžment SEO
– News SEO
– Javascript SEO (PWA)
– Napredna pagespeed optimizacija
– Napredni Linkjuice menadžment
– Negative SEO (detekcija i uklanjanje)
– Guestblog linkbuilding
– Napredni SEO izveštaji

Više informacija na Senior SEO kurs!

Da sumiramo, Nedimova SEO škola je sigurno najkompletnija paltforma koju možete pronaći kod nas za učenje ovog veoma plaćenog zanata. Oba kursa Medior + Senior možete kupiti po redovnoj ceni od 1.870 eura, a moj savet vam je da (ukoliko već nije) sačekate da se aktivira akcijska ponuda kada cena pada za 30%.

Ukoliko želite da gradite karijeru kao SEO specijalista i vidite sebe tu, onda investirajte novac u Nedimovu SEO školu.

Sa druge strane ukoliko želite da zagrebete SEO, a interesuje vas recimo i PPC oglašavanje, vođenje društvenih mreža ili još nešto dodatno iz oblasti digitalnog marketinga onda je Masterbox bolja opcija, pa kada u okviru Masterboxa pronađete oblast u kojoj želite da gradite dalju karijeru onda možete da tražite ekspertske kurseve, mada većina kurseva na Masterboxu to već i jeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *