Šta je search intent? Kompletan vodič za implementaciju u SEO

Pozicioniranje sajta u sam vrh Gugl pretrage nije moguće bez kvalitetnog i unikatnog sadržaja, pa hajde odmah da definišemo šta je kvalitetan sadržaj? 

Kada nešto pretražujemo, Gugl to “vidi” kao problem i želi odmah da nam prikaže sajt, odnosno sadržaj, koji će rešiti naš problem.

Ovo je ključni razlog zašto Google Chrome koristi preko 64% korisnika, što ga čini najpopularnijim pretraživačem na svetu.

Kako Gugl zna šta će rešiti naš problem? Hajde da krenemo od početka…

Bez brige, neću da davim o istoriji razvijanja Google pretraživača, samo ću objasniti kroz jedan slikovit primer!

Kako je zloglasna haljina, koju je Jenifer Lopez nosila 2000. na dodeli Grammy-a, inspirisala Google da naprave Google Image Search?

Nekih 7 godina pre nego što je bilo ko čuo za Kim Kardashian ili pre nego što je Beyoncé hodala gotovo gola crvenim tepihom, odnosno, sve dok Jenifer Loperz nije stigla na dodelu Grammy nagrada 2000. u čuvenoj Versace haljini sa dekolteom koji se supustio čak i ispod pupka, sve do tada nije postojala pretraga slika na Guglu… 

Kako navodi Eric Schmidt, tadašnji CEO Gugla: “U tom trenutku to je bio najpopularniji upit u Gugl pretrazi koji smo ikada imali”. Kao da sutra ne postoji, ljudi su jednostavno kucali “Haljina koju je nosila Jenifer Lopez” a ekipa iz Gugla nije bila sigurna koji adekvatan rezultat da im da… A onda je rođena ideja o Google Image Serach!

Ovo je bio uvod u search intent!

Šta je search intent?

Search ili user intent je namera korisnika kada nešto pretražuje. Gugl pokušava da razume koji je glavni cilj koji korisnik ima kada nešto pretražuje? Da li želi da gleda video, kupi proizvod, bookira smeštaj, čita blog ili mu treba možda navigacija do određene lokacije.

Kako Gugl ovo razume?

Razvili su Google Rank Brain. Algoritam, odnosno, sistem za mašinsko učenje koji im pomaže da bolje razumeju pretragu i rangiraju sadržaj u skaldu sa namerom korisnika.

Godinama “prate” kako se korinici ponašaju na netu kako bi im ponudili što relevantnija rešenja. Analiziraju na koje sajtove klikću, a koje preskaču kada nešto traže i na osnovu toga definišu koja se namera korisnika krije iza određene pretrage.

Maja u pretraživaču kuca “sređivanje stana” Gugl zna da Majina namera nije da nađe firmu koja se bavi adaptacijom stanova.

Gugl zna da je Majina namera da čita razne članke tipa “4 saveta kako sami u potpunosti da promenite izgled stana” ili “Najčešće greške koje se prave prilikom adaptacije stana” itd, itd… Gugl će u rezultatima pretrage upravo ponuditi takve rezultate, ovo možete proveriti i sami.

Drugi primer, Miloš kuca “Apoteka” Gugl je naučio da Miloševa namera nije da gleda sajtove apoteka ili čita blogove kao Maja, već da nađe najbližu apoteku i zato će mu odmah ponuditi Google Maps, evo pogledajte:

Šta se dešava kada Google nije siguran koja je namera korisnika, odnosno user intent?

Konkretan primer je pretrage vezane za optimizaciju sajtova – SEO. Deo korisnika koji pretražuje teme vezane za SEO na Guglu hoće da sazna šta je SEO i kako funkcioniše. Drugi deo korisnika hoće da angažuje SEO experta ili agenciju za konkretan projekat. U ovakvim slučajecim Gugl na prvoj strani rangira i edukativan sadržaj, blogove, tutorijale, ali i prodajne stranice od agencija.

Kako kreirati i optimizovati sadržaj prema nameri korisnika?

Ovo je prvi korak kada želite da rangirate sadržaj na prvu stranu pretraživača! 

Evo i zašto, setite se primera Maje kako pretražuje “sređivanje stana”. Ukoliko imate firmu za adaptaciju stanova i želite da budete na prvoj strani Gugla kada neko pretražuje ovu ključnu reč to se neće desiti bez blogova i saveta na tu temu, jer to je namera korisnika koja stoji iza ove pretrage. 

Da bi kreirali sadržaj prema search ili user intentu, prvo je potrebno da definišemo koje vrste namere korisnika postoje.

Informacioni sadržaj

U ovoj fazi upita korisnik želi da prikupi što više informacija na određenu temu. Neki od primera pretrage: kako se sprema bolonjez sos ili kako zameniti bravu na vratima i slično…

Navigacioni sadržaj

Ovo je faza gde korisnik želi konkretnu navigaciju do odredišta, bilo fizički ili online. Primer ovakvih pretraga je: Autoservis Beograd ili Restoran meksičke kuhinje, ovo su primeri za fizička odredišta, za online odredišta može biti: Facebook, Pinterest i slično.

Transakcijska pretraga

Ovo je tip pretrage koji direktno vodi ka konverziji (kupovina, rezervacija i sl.). Primeri transakcijskih pretraga su: Gde kupiti Iphone 11, Dostava hrane Kragujevac itd…

Sada znate tipove search intent-a, ostaje vam dosta analitičnog rada.

Krenite od Gugla, u pretragu unesite termin za koji želite da se pozicionirate i pregledajte sadržaj koji je već pozicioniran na prvoj strani. Proverite da li su to blogovi, ecommerce sajtovi, landing stranice (prodajna stranica određenog proizvoda) ili možda video? 

Mala digresija. YouTube je drugi najveći pretraživač na svetu. Search intent iza velikog broja pretraga je upravo gledanje videa, navešću samo neke primere: Sviranje gitare lekcije, Zamena vodokotlića, Bendovi za svadbe, itd… Za ove pretrage, Gugl će prvo ponuditi videe sa YouTube-a jer će najbolje tako rešiti problem koriniska.

Kada ste definisali kakav tip sadržaja treba da kreirate, onda uđite u dublju analizu sadržaja koji je već pozicioniran na prvoj strani. Uzmimo primer da je to blog-post. Kakva je struktura tog članka? Kakav je kvalitet, koliko ima reči, o čemu je sve pisano? Šta su izlazni linkovi u članku?

Sledeći korak je da saznate koje su dodatne pretrage koje idu uz termin koji analizirate. Šta korisnici još kucaju?

Zašto je ovo bitno?

Ukoliko u blog-postu unapred odgovorite na moguće dileme koje korisnici inače dodatno pretražuju, Gugl će to okrakterisati kao sveobuhvatan sadržaj koji pokriva u celosti određenu temu. Na ovaj način povećavate mogućnost da nekome rešite problem a samim tim i da se nađete na odličnoj poziciji u pretraživaču.

Najlakši način da proverite koji termini su povezani sa vašom pretragom je Google Autocomplete. 

Ukucate željeni termin + bilo koje slovo ili veznik i vidite šta Gugl predlaže kao pretragu (jer su ostali korisnici to pretraživali). Evo konkretnog primera u slici:

Ukoliko želite da napišete članka o prozorima, ovo su odlične ideje kako da proširite i obogatite članak konkretnim informacijama, koje interesuju vašu ciljnu grupu.

Ovo bi bio najjednostavniji način. Postoje naravno odlični plaćeni ali i besplatni alati za kompletne SERP analize, ključne reči i sve njihove varijacije, sa brojem mesečnih pretraga, itd…

Ovo uglavnom koriste SEO experti i SEO agencije. Neki od preporučenih alata su Ahrefs, Moz, Keyword Finder, itd…

Ovi premium alati daju mnoštvo podataka na osnovu kojih možete napraviti dugoročan plan kreiranja sadržaja za web sajt. Mana je cena koja se kreće od nekih 100 i više dolara mesečno. Ukoliko nemate budžet za ove alate, možete krenuti sa free verzijama, poput Google keyword planera ili Keywordtool.io – i ako ne daju potpune informacije kao premium alati, sigurno će biti od koristi.

Niko ne poznaje bolje vaše kupce od vas samih

Bitno je da razumete kakav sadržaj morate imati na web sajtu ukoliko želite da se pozicionirate na prvoj strani Gugl pretrage. 

Bilo da anagažujete SEO Agenciju, SEO experta ili sami radite optimizaciju vašeg sajta, to je proces koji ne može proći bez vas. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *